Bliv fri for stress Kontakt os - tlf. 2068 4207

Gode råd mod stress

  1. Vær fysisk aktiv.
  2. Slap af mentalt
  3. Få din nattesøvn
  4. Tøm din hjerne
  5. Husk at prioritere
  6. Vær proaktiv
  7. Tænk positivt
  8. Hold en ugentlig fridag

Ad 1: Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet fjerner stresshormonerne fra kroppen. Løb, en rask gåtur, en tur i skoven på cyklen eller lignende. Du skal dyrke en hvilken som helst moderat form for fysisk aktivitet minimum 30 minutter hver dag. Vælg gerne noget du kan lide. Når du er i god fysisk form, er din krop mere robust overfor stress. Dyrker du derimod hård fysisk aktivitet, bør du drosle lidt ned i en periode, da det er med til at stresse din krop.

Ad 2: Slappe mentalt af

Din hjerne kører på højtryk, når du er stresset. Ved at lave mentalt afslapning hjælper du hjernen med at slappe af. Start med at “tømme hovedet” ved at skrive alle dine tanker ned på et stykke papir. Sæt eller lig dig derefter godt til rette. Lyt til en yoga nidra, en guidet meditation, en afslapnings CD eller noget roligt musik du holder meget af. Brug 15-20 minutter daglig på mental afslapning. Mental afslapning hjælper dig med at få styr på dine tanker, styrker din intuition, kreativitet og overblik – samt forebygger stress.

Ad 3: Få din nattesøvn

  • Når du er stresset har du ekstra behov for søvn. Hvis du har problemer med at sove, så prøv at gøre følgende:
  • Drik ikke kaffe, the og cola efter kl. 15.00.
  • Drik ikke alkohol efter kl. 19.00
  • Lad være med at falde i søvn foran fjernsynet. Læs i stedet en bog inden sengetid.
  • Lad være med at se fjernsyn eller bruge computeren den sidste time før du skal i seng.
  • Prøv at få en jævn døgnrytme. Dvs. gå i seng på samme tidspunkt hver dag (også i weekenden).
  • Du skal ikke dyrke motion de sidste par timer, inden du går i seng.
  • Tøm hoved for tanker. Skriv alt det du tænker på ned på et stykke papir, lige inden du lægger dig til at sove.
  • Hold tankerne fokuseret på noget bestemt – en glad begivenhed f.eks. en dejlig ferie, en tur i skoven eller lignende, som du kører igennem som en film.
  • Lav nogle afslapningsøvelser. Start f.eks. med afslapning af panden og gå langsomt hele kroppen igennem.
  • Læg et stykke papir ved siden af din seng. Hvis du vågner midt om natten, så skriv alle dine tanker ned på papiret – og læg dig til at sove igen.

Ad 4: Tøm din hjerne

Når du er stresset er din hjerne overbelastet. Du skal ikke bruge din hjerne som opslagstavle, huskeliste eller kalender. Hav en lille notesbog, skriv huskesedler, to-do lister, aftaler, gode idéer, problemstillinger, drømme osv.

Lav en stressdagbog. Bogen består af 4 kolonner: Hvornår, Stresssignal, Stressårsag og Bemærkning. Hav dagbogen på dig, og skriv ned hver gang du mærker et stresssignal. Dette kan give dig en god indsigt i dine ofte skjulte stressårsager.

Ad 5: Husk at prioritere

First things first. Gør det vigtigste først. Lav en liste over alle de ting du skal nå i morgen. Del større opgaver op i delopgaver, som højst tager en time. Skriv “1″ ud for den vigtigste opgave, skriv “2″ ud for den næst-vigtigste opgave, skriv “3″ ud for den tredie vigtigste opgave. Næste dag skal du starte med at lave opgave 1, derefter opgave 2 og 3. Først derefter laver du andre ting. Det kan være en god idé at lave opgave 1 inden du åbner din mail.

Ad 6: Tænk positivt

Du kan selv vælge hvordan du vil opfatte verden. Du skal flytte fokus til det positive. Glæd dig over det du har nået, i stedet for kun at tænke på det du ikke har nået. Det din kollega, din kæreste, dine børn gør – i stedet for det de ikke gør. Du kan f.eks. lave en “Glædesbog”. Køb en lille notesbog. Hver aften skal du skrive dato samt tre ting, som den dag har været positivt. Det kan være noget du har set, hørt, gjort, oplevet etc. Læg især mærke til de små ting. Det skal være 3 nye ting hver dag.

Ad 7: Vær proaktiv

Lad være med at være et offer. Så længe du har fokus på hvad alle andre kan eller bør gøre, sker der sjældent en forandring. I det øjeblik du fokuserer på hvad du kan gøre, sker der en ændring. Når der er noget der stresser dig, så spørg dig selv:

  • “Kan jeg gøre noget ved det?” (Brug dine handlemuligheder, hvis du har nogle). Hvis du ikke har nogen, så overvej:
  • “Kan jeg gå nogle til at hjælpe mig?” (Forsøg at få indflydelse). Hvis du ikke kan få hjælp så sig:
  • “Pyt”. Du behøver ikke være enig eller at mene, at det er i orden. Men du må acceptere at du her-og-nu ikke kan gøre noget ved det.

Ad 8: Hold en ugentlig fridag

Du har brug for at blive ladet op fysisk og mentalt. Hold en ugentlig fridag, hvor du laver noget andet end du gør til daglig. Lad være med at tjekke mails. Besøg nogle gode venner eller familie. Dyrk dine fritidsinteresser. Læs en bog. Tag på skovtur. Gå i biografen. På café. Gå på museum. Lig på sofaen med benene oppe. etc. Det at du bruger en dag om ugen på at lade op dit batteri op gør at din motor kører dobbelt så hurtigt som, som hvis du undlader at lade op en gang igennem.